Chinese wetenschappers zouden drie koeien hebben gekloond die abnormale hoeveelheden melk produceren, melden staatsmedia.

De drie kalveren werden op 22 januari in de regio Ningxia ter wereld gebracht door een team van de regionale landbouwuniversiteit, aldus de Ningxia Daily.

De koeien zijn gekloond van ‘superkoeien‘, waarmee verwezen wordt naar koeien die tot wel 18 ton melk per jaar en 100 ton melk in hun leven kunnen produceren.

Ter vergelijking: volgens Wakker Dier produceren Nederlandse koeien gemiddeld zo’n 9,2 ton per jaar met uitschieters naar 14 ton.

Volgens de Chinese wetenschappers is slechts 1 op de 2.000 melkkoeien in staat om extreme hoeveelheden melk te produceren. En omdat dit vermogen pas in een latere levensfase kan worden vastgesteld, is het lastig om een fokprogramma op te stellen met dergelijke koeien.

Projectleider Jin Yaping zegt dat het onderzoek naar superkoeien gedreven wordt door de behoefte om China's melkproductie een duw in de rug te geven. China heeft moeite om aan de vraag naar melk te voldoen, omdat melk vooral door de coronapandemie heel erg populair is geworden. Met de binnenlandse melkproductie van China wordt zo'n 70 procent van de vraag gedekt.

Yaping en zijn team gebruikten stukjes vlees uit de oren van de 'superkoeien', waarmee ze 120 embryo's konden klonen. Daarvan werd 42 procent werd succesvol ingebracht bij surrogaatkoeien, waarvan 17,5 procent ook vruchtbaar na 200 dagen bleef.

Het doel is om binnen twee tot drie jaar een kudde van 1.000 superkoeien te produceren, aldus Yaping

De wetenschappers wezen ook op het feit dat een van de gekloonde kalveren een huidpatroon had dat veel leek op de koe waarvan ze gekloond was.

LEES OOK: Koreaanse zuivelgigant zet vrouwen in reclame neer als koeien die gemolken moeten worden – en gaat door het stof op sociale media